Nieuwe publicatie Willem van Genk

19.11.2010 Publications

Op 19 november 2010 verschijnt de monografie over het werk van outsiderkunstenaar Willem van Genk, geschreven door Ans van Berkum.

Van Genks fascinerende oeuvre wordt gekenmerkt door motieven als architectuur, transportsystemen, muziek en psychiatrie. Het werk is permanent  te zien in het Gentse Museum Dr. Guislain, gewijd aan de geschiedenis van de psychiatrie. Deze monografie doorgrondt het leven en het veelzijdige werk van deze ‘meester in de marge’. Zijn gevarieerde bibliotheek uit de collectie van het Museum Dr. Guislain wordt er voor het eerst beschreven

Ans van Berkum is autoriteit inzake het werk van Willem van Genk. Haar persoonlijke contact met de kunstenaar en uitgebreide onderzoek vormen de basis van waaruit Van Genks werk wordt belicht. Ans Berkum is kunsthistoricus en directeur van Architectuurcentrum Casla in Almere.

ISBN 978-90-20992-70-0

Uitgever: Lannoo
 Hardback,
144 pagina’s
.
Prijs: € 24,95

Over het boek:

Willem van Genk (1927-2005), een van de belangrijkste outsiderkunstenaars van de twintigste eeuw, heeft een machtig universum ontworpen, dat in alle pracht en praal bevolkt wordt door luchtschepen, treinen, trolleybussen en andere transportmiddelen. Zijn stadsgezichten imponeren, zijn busstation blaakt van kracht en energie.

Deze monografie probeert aan de hand van een inleiding over de bibliotheek van de kunstenaar en een uitgebreide beschrijving van zijn oeuvre inzicht te bieden in zijn werk en geest.