New publication Willem van Genk

19.11.2010 Publications

Op 19 november 2010 verschijnt de monografie over het werk van outsiderkunstenaar Willem van Genk, geschreven door Ans van Berkum.

Willem van Genk (1927-2005) leed aan schizofrenie en werd zijn leven lang geplaagd door paranoïde wanen. Hij werd herhaaldelijk opgenomen in inrichtingen en verrichtte tot zijn schaamte ‘arbeid voor onvolwaardigen’ (het monteren van afwasborstels), maar kon uiteindelijk dankzij verbeterde medicatie zelfstandig een flatje aan de Haagse Harmelenstraat betrekken.

In de afzondering van zijn met boeken, kunstwerken en gehamsterde spullen volgestouwde appartement schiep hij de koortsachtig-nauwgezette taferelen waarmee hij zijn angsten trachtte te bezweren. Het leverde hem nog bij leven de ongezochte (en grotendeels ongewenste) belangstelling van verzamelaars en musea op, en bezorgde hem postuum de status van internationaal kopstuk van de ‘outsider art’, met een eigen stichting die de nalatenschap bewaakt.

Als hommage publiceert de Stichting Willem van Genk in samenwerking met het museum Dr. Guislain in Gent nu de tweetalige monografie Willem van Genk bouwt zijn universum. Die biedt niet alleen een schitterend overzicht van Van Genks belangrijkste werken, maar probeert ook iets van diens maniakale fascinatie voor optochten, voertuigen en machtssymbolen te verklaren, die culmineerde in zelfverzonnen eretitels als ‘Koning der stations’ en ‘Conducteur van alle Trolleybussen’.

Het werk is permanent  te zien in het Gentse Museum Dr Guislain, gewijd aan de geschiedenis van de psychiatrie. Deze monografie doorgrondt het leven en het veelzijdige werk van deze ‘meester in de marge’. Zijn gevarieerde bibliotheek uit de collectie van het Museum Dr. Guislain wordt er voor het eerst beschreven

Ans van Berkum is autoriteit inzake het werk van Willem van Genk. Haar persoonlijke contact met de kunstenaar en uitgebreide onderzoek vormen de basis van waaruit Van Genks werk wordt belicht. Ans Berkum is kunsthistoricus en directeur van Architectuurcentrum Casla in Almere.

ISBN 978-90-20992-70-0
Uitgever: Lannoo
 Hardback,
144 pagina’s
.
Prijs: € 24,95

Over het boek:

Willem van Genk (1927-2005), een van de belangrijkste outsiderkunstenaars van de twintigste eeuw, heeft een machtig universum ontworpen, dat in alle pracht en praal bevolkt wordt door luchtschepen, treinen, trolleybussen en andere transportmiddelen. Zijn stadsgezichten imponeren, zijn busstation blaakt van kracht en energie.

Deze monografie probeert aan de hand van een inleiding over de bibliotheek van de kunstenaar en een uitgebreide beschrijving van zijn oeuvre inzicht te bieden in zijn werk en geest.