O Cristo Bailerino (Dancing Christ)

Figueiredo, Luiz

Zijn werk wordt gekenmerkt door spontane benadering en overdaad aan heldere kleuren en barokke vormen. Op feestelijke en humoristische wijze verbeeldt hij het religie en dagelijks leven. Katholieke en voodoo-elementen zet hij in één werk naast elkaar. Je stapt binnen in een wonderland vol zon en beweging. Zijn personages zijn goedlachs, zelfs de dieren rond de kerstkribbe lachen.

Het liefst werkt hij aan zijn beelden. Deze sculpturen van papier-maché komen spontaan tot stand. Zo kan tijdens de arbeid blijken dat de constructie onvoldoende sterk is en moet hij opnieuw beginnen. Zijn meest geliefde onderwerp is “Imanja”, de godin van de zee.

De Braziliaanse bevolking is overwegend katholiek, maar de invloed van Afrikaanse religies, die met de negerslaven naar Brazilië kwamen,  is wijdverspreid. De heilige maagd is wisselend blank en zwart en Iemanja verschijnt in de gedaante van Maria; persoonlijk gebruik van traditionele verhalen en vormen.

Kleuren beheersen zijn manier van zien en denken. Alles wat hij ziet vertaalt hij in kleur, alles wat hij maakt moet kleur hebben.