Solitary Creations. 51 Artists out of De Stadshof Collection

07.03.2019 News Publications

Solitary Creations. 51 Artists out of De Stadshof CollectionBoek over Collectie De Stadshof, te koop in/via de museumwinkel van Museum Dr. Guislain (Gent):

SOLITARY CREATIONS. 51 Artists out of De Stadshof Collection.

328 blz; Euro 29,50; ISBN 978-94-6226-047-4

Lecturis, www.lecturis.nl

Kunstenaars:

A.C.M., Alexandrine, Philippe Azéma, Dirk Bos, Herman Bossert, Bonifaci Bros, Aaltje Dammer, Adama Diakhaté, Paul Duhem, Luiz Figueiredo, Maurice Fuldauer, Jacky Garnier, Siebe Wiemer Glastra, Martha Grunenwaldt, Hipkiss, Lies Hutting, Jaber, Tobias Jessberger, Bertus Jonkers, Truus Kardol, Jan Kervezee, Davood Koochaki, Rosemarie Koczÿ, Saï Kijima, Reuben Lake, Marc Lamy, Hans Langner, Pavel Leonov, Marie-Rose Lortet, Bonaria Manca, Markus Meurer, Allina Ndebele, Michel Nedjar, Leo Neervoort, Nek Chand, Donald Pass, Jeroen Pomp, Ody Saban, Hans Scholze, Christine Sefolosha, Joseph Selhorst, Paula Sluiter, Willem van Genk, Ank van Pagée, Henk Veenvliet, Arie Visser, Roy Wenzel, Johnson Weree, Karin Zalin, Anna Zemánková, Carlo Zinelli.

Auteurs / uitgevers

Frans Smolders, Liesbeth Reith, Jos ten Berge, Stichting Collectie De Stadshof, www.collectiedestadshof.nl

Design

Frederik de Wal, frederikdewal.nl

Fotografie

Marcel Köppen, marcelkoppenfotografie.nl

Deze publicatie is mogelijk gemaakt met financiele steun van:

He Piet Boxem Fonds en het Madelief Fonds, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, en een legaat van Dhr. Gerbrand J. Koelemeij en Mw. Meindertje Nieskje Postma.

SOLITARY CREATIONS presenteert kunst van 51 belangrijke kunstenaars uit de Nederlandse Collectie De Stadshof, werk van mensen die zich niet als kunstenaar profileren en die hun creativiteit buiten de kaders en het zicht van het reguliere kunstcircuit ontplooien.

Het gaat om zowel internationaal beroemd geworden scheppers van ‘outsiderkunst’ (paraplu voor art brut, naive art, visionaire en fantastische kunst) als om eigen ‘ontdekkingen’, verborgen artistieke talenten die een podium verdienen.

Het boek toont een scala van spontane en eigenwijze artistieke creaties, een culturele categorie die altijd en overal wereldwijd bestaat, onafhankelijk van de heersende cultuur en modes. Elk land, elke cultuur kent zijn creatieve ongrijpbare paradijsvogels, die de wereld op schitterende of aangrijpende wijze weten te verbeelden en daarmee een breed publiek weten te boeien, inspireren, vreugde geven.

Sinds het begin van de 20e eeuw is er kunsthistorische aandacht voor, als verschijnsel in de marge van de moderne en hedendaagse kunst, maar de scheppingen worden nauwelijks door Kunstmusea verzameld.

SOLITARY CREATIONS geeft prachtige voorbeelden van deze kunst, vrijwel altijd van de hand van onstuitbare, vaak obsessieve, autodidacten. Bijzondere facetten van deze kunstwerken zijn het unieke herkenbare handschrift van de maker, de ongebruikelijke materialen, de overvolheid van het beeld. De fotograaf is erin geslaagd honderden in zichzelf besloten creaties tot in detail vast te leggen, en de vormgever weet met veel gevoel de eigen werelden van de bijzondere scheppers over te brengen.

Waarom nu?

Aanleiding voor dit boek is de viering van 30 jaar verzamelen. De Nederlandse Collectie De Stadshof hoort tot de top-5 collecties in Europa binnen dit verzamelgebied, volgens kenners ‘bijzonder kleurrijk, divers, inspirerend en toegankelijk, ‘attractief en aansprekend voor een breed en divers publiek’. Zij is inmiddels uitgegroeid tot een museale collectie met meer dan 7000 werken van internationaal niveau en een ijkpunt voor al diegenen die willen weten waar creativiteit over gaat.

De collectie De Stadshof is in langdurige bruikleen bij Museum Dr. Guislain in Gent (B). Verder worden delen van de collectie gepresenteerd in musea in binnen- en buitenland, zoals in de Parijse Halle Saint Pierre, najaar 2014, . www.hallesaintpierre.org. Daarna: het Gemeentemuseum Den Haag, 2015.