Wiersma, Ruurd

Ruurd Wiersma werd op 20 februari 1904 in Rinsumageest bij Dokkum geboren. Hij was de op-een-na-jongste zoon in een boerenarbeidersgezin. Als melkvaarder bracht hij een groot deel van zijn tijd door in de natuur. Veel van zijn kunstwerken zijn dan ook geinspireerd door de natuur. Daarnaast schilderde hij veel Bijbelse taferelen. Want de verhalen uit de bijbel fascineerden hem enorm.

We kunnen zeggen dat een oliekachel de oorzaak van Wiersma’s bekendheid is. Want toen zijn kachel in 1965 ontplofte, voorzag dit de woonkamer van een dikke, vette laag roet. Op advies van een huisschilder beplakte hij de zwarte kamerwanden met wit behangpapier. Maar de zo ontstane grote, witte oppervlakte smeekte hem om kleur. Dus kocht hij penselen en potjes fietslak en schilderde – de zestig reeds gepasseerd – in vijf jaar tijd zijn veelkleurige levenswerk “de vier jaargetijden”. Door dit unieke kunstwerk werd Ruurd Wiersma bekend bij liefhebbers van naïeve kunst.

Op aandringen van kennissen begon Wiersma ook kleine schilderijen te maken. Hij gebruikte daarvoor hardboard en fietslak. Al snel was Wiersma niet meer te stuiten en schilderde tot diep in de nacht. Bijna alles in het huis viel aan zijn kunstnijverheid ten prooi: de kolenkit, het bed, vazen, flessen…. zelf zijn schoenen werden van een “passende” schildering voorzien. Al deze zaken kunt u in al hun ontwapenende pracht bewonderen in het Ruurd Wiersma Hûs. In 1964 kwam Ruurd Wiersma hier wonen, en er tot zijn dood in 1980 bleef wonen.

bron: ruurdwiersma.nl/

 

Ruurd Wiersma
1904 Rinsumageest, Dokkum, The Netherlands - 1980 Burdaard, Noardeast-Fryslân, The Netherlands