Bos, Dirk

Dirk Bos, portret door Desiré Haine

References: Van der Endt, Nico; Lexicon Nederlandse naïeve kunst van de twintigste eeuw / Lexicon of twentieth century Dutch naïve art, Venlo/Antwerpen, 1995, pp. 22-23.

Dirk Bos is de zoon van een grote landeigenaar en handelt in eieren en andere producten van zijn land met Zuid-Amerika. Raakt in financiële moeilijkheden als de peso van Argentinië keldert. Hij vertrekt naar Palestina om een nieuw bestaan op te bouwen. Daar verspeelt hij de rest van zijn vermogen. Gaat terug naar Europa en trekt in bij zijn dochter in België.

Pas in 1969, 79 jaar oud, begint hij te schilderen. In 7 jaar maakt hij ca 150 olieverf-schilderijen op hardboard/paneel, die hij zelf inlijst. Zittend aan een tafel schildert hij met zijn vingers of vodje papier en voor delicate toetsen met een stokje of penseel. Als het paneel groot is, draait hij het en schildert de hemel averechts.

Hij maakt poëtische herinneringen aan zijn landelijke geboortestreek, zoals “Dirk Bos, de eenden voerend”. De schilderijen met onderwerpen uit Palestina en de Bijbel overwegen. Het zijn spirituele, mystieke werelden. Onderaan schrijft hij, als fervent Christen, een vers uit de Bijbel of een verwijzing daarnaar.

Dirk Bos
1890 Barneveld, The Netherlands - 1976 Leidschendam, The Netherlands