Ambrosius, Gijs

De dichter Gijs Ambrosius is zeer veelzijdig. Hij maakt tekeningen, schrijft theaterstukken, verzorgt poppenkastvoorstellingen en doet aan cabaret.

Zijn eerste dichtbundel Thuisternis verscheen in 2015. De oud-leraar Nederlands Ambrosius speelt met het vermogen en onvermogen om verbindingen te leggen. Verbindingen in het dagelijks leven willen wel eens haperen. Die gedachte komt terug in zijn tekeningen en gedichten. Als uitlaatklep en een drang.

De kern van Thuisternis? Ambrosius: “Een thuis zoeken, terwijl dat er nooit zal zijn. Het voelt voor mij als thuis zijn in de duisternis. Stuurloosheid staat centraal in mijn gedichten, maar toch zit er structuur in. Ik gebruik tunnels, bruggen en doorgangen. Ook in mijn tekeningen.”

In de bundel staan – als tegenlicht – ook ouderwetse gedichten. “In mijn vrije teksten werk ik vanuit gevoel. Net als in mijn tekeningen ontbreekt elk plan en trek ik mij nergens iets van aan. Ik had niet gedacht dat mijn werk gewaardeerd zou worden.”

De vijftiger tekende voorheen voor zichzelf, maar vandaag de dag komt hij er ook echt mee naar buiten. Ambrosius draagt zijn gedichten voor op podia in onder meer Emmen, Dordrecht, Delft en Rotterdam.

Bron: Kristian Elders, in: De Zuidoosthoeker, dd 11-06-2015

 

Gijs Ambrosius
1956 The Netherlands -