Tentoonstellingen

02.01.2010 Exhibitions

Een historisch overzicht van de tentoonstellingen en activiteiten van Collectie De Stadshof.

1994 Museum De Stadshof opent zijn deuren in oktober. Schenking van verscheidene werken door het Haus der Künstler, Gugging, Oostenrijk. Tentoonstelling over Gugging.

1995 Verwerving van de Collectie Plokker (ca. 1200 werken) en de Collectie Glerum. Tentoonstelling ‘Adolf Wölfli: Kosmische reizen’ (met publicatie).

1996 Tentoonstellingen over ‘Michel Nedjar’, de ‘Collectie Arnulf Rainer’ (met catalogus), ‘Ateliers van de ziel’ (met catalogus en symposium), ‘Théa Gérard’ en ‘Le Jardin enchantée’.

1997 Tentoonstelling ‘Het Formaat: 1000 miniaturen’, ‘Riet van Halder’ en ‘Out of India’. Verwerving van 9 werken van Willem van Genk en 40 werken van Siebe Wiemer Glastra (beide met steun van de Mondriaanstichting)

1998 Tentoonstellingen ‘Willem van Genk: Een getekende wereld’ (met publicatie, doorreizend naar Lausanne en Bönnigheim), ‘Tobias Jessberger & Willibald Lassenberger’, ‘Allina Ndebele’, en ‘Henk Veenvliet’. Verwerving werk van Carlo Zinelli en Aaltje Dammer. Afrikaans Festival.

1999 Symposium ‘Het einde van de rauwe kunst?’. Tentoonstellingen rond Madge Gill, ‘Naïeven van Curaçao’, ‘Meesters uit de marge’ (met catalogus), ‘Oswald Tschirtner’ en ‘Hans Langner’. Verwerving van 36 werken van Tobias Jessberger en van Bertus Jonkers ‘Ideale Stad’. Antilliaans Festival. Tentoonstelling ‘Gestoorde Vorsten’ met Van Genk, Nek Chand en Theo uit de collectie in Gent.

2000 Publicatie van Colin Rhodes’ ‘Outsider Art: Spontaneous Alternatives’, met veel aandacht voor werk uit de collectie De Stadshof. Hanzetentoonstelling ‘Bruggen slaan’. Tentoonstelling ‘Roy Wenzel. Works on Paper’ in Loughborough University Gallery en University College Northampton, Engeland.

2001 Tentoonstelling ‘Russische naïeven’. Publicatie van ‘Marginalia: Perspectieven op de outsiderkunst’, met essays van Ans van Berkum, Roger Cardinal, Jos ten Berge en Colin Rhodes. Tentoonstelling ‘Koppelingen’ in Vlaams Cultureel Centrum, Amsterdam. Verwerving werk van Carlo Zinelli, Nek Chand en Roy Wenzel. Tentoonstelling Van Genk & Glastra in Gent. Verhuizing van de collectie naar Gent en opening van de welkomsttentoonstelling ‘Outsiders: Collectie De Stadshof’.

2002 Verhuizing van de Collectie naar Gent en opening van de welkomsttentoonstelling ‘Outsiders: Collectie De Stadshof’.

2003 Deelname aan de tentoonstellingen: ‘La tête a l`envers’, Abbaye de Brogne in Brogne, ‘Common People’ in de Witte Zaal in Gent, ‘Het verhaal van de maker’ in Internationaal Perscentrum; Den Haag, ‘Buiten/Gewoon’, Academie voor Beeldende Kunst in Mol en ‘Tekenen des Tijds’ in KW14, ’s Hertogenbosch.

2004 Werk van De Stadshof was te zien in ‘INSITA, 7th Triennial of Self-Taught Art’, in de Slovak National Gallery in Bratislava. Verder tijdens de Olympische Spelen in Municipal Gallery in Athene en tijdens de tentoonstellingen ‘La tête ailleurs’ in Université Catholique de Lille, ‘Zie tekening’ in het Stedelijk Museum Wuyt-Van Campen en Baron Caroly in Lier, ‘Outsiderkunst’ in het Tentoonstellingshuis Hellemans in Edegem, ‘Raw Vision, Equal rights to creativity’ in de Mexico Gallery in London, de overzichtstentoonstelling ‘Luiz Figueiredo’ in Rotterdam, ‘Let’s go outside’ in La Condition Publique in Lille.

2005 Van 18 februari tot en met 15 mei neemt De Stadshof deel aan de expositie ‘Zonderlinge denkbeelden’ in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in Brussel.

2005 Van 1 juli tot oktober 2005 is werk uit Collectie De Stadshof te zien in het centrum voor beeldvorming Evenbeeld in Angerlo. De tentoonstelling omvat 40 werken van 12 twaalf gerenommeerde nationale en internationale kunstenaars. www.evenbeeld.org.

2005 Onder de naam ‘Spelmakers’ is in november in het Gentse Museum Dr. Guislain een nieuwe opstelling geopend van een selectie uit de collectie De Stadshof. Collectiestukken zijn ook getoond in de twee themaexposities ‘Het Hart’ en ‘Pijn’ van het Museum Dr. Guislain.

2006 Uit de Collectie De Stadshof zijn stukken uitgeleend voor exposities ‘Oltre la Ragione’ in Bergamo en ‘Paul Duhem: Autoportrait’ in Doornik.

2007 De expositie ‘Spelmakers’ is op een aantal punten gewijzigd en het gehele jaar te zien geweest. Daarnaast zijn er werken beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling ‘Beautés Insensées’ in het Musée National de Monaco; ‘INSITA, 8th Triennial of Self-Taught Art’, Bratislava, ‘Mannetjes’ in Galerie Atelier De Herenplaats, Rotterdam, ‘Cardiogramme’ in MAMAC in Luik, ‘Passie voor het ongrijpbare. Mens en religie in hedendaagse kunst’ in Museum Vlaamse Minderbroeders te Sint Truiden en ‘Schets of Schim – over architectuur en intuïtie’, in Museum Dr. Guislain in Gent.

2008 Eind mei werd in het Museum Dr. Guislain in Gent een nieuwe vaste opstelling gepresenteerd van een selectie uit de Stadshof-collectie, met als titel ‘Verborgen Werelden’. info: www.museumdrguislain.be

2008 Werk van Willem van Genk werd uitgeleend voor de expostite ‘Heterotopia’ in het Deutsche Architekturmuseum (DAM) Frankfurt/Main, van 31 mei tot 24 augustus.

2008 Haarlem. In december zijn in Haarlem ongeveer veertig werken van zo’n vijftien verschillende kunstenaars te zien in een expositie, als onderdeel van de ‘Haarlemse Outsiderkunstdagen’ (een combinatie van tentoonstelling en beurs).

2009 Verbeke Foundation. Van 23 mei tot 15 november wordt onder de titel ‘Backyard Genius’ een tentoonstelling gehouden bij de Verbeke Foundation in Kemzeke (B). De expositie heeft als thema: technische en architectonische visioenen en toont werk van een vijftiental kunstenaars. info: www.verbekefoundation.be

2010 Verbeke Foundation, ‘Collectie De Stadshof versus Verbeke Foundation’. De Stadshof en Verbeke Foundation gaan in een reeks presentaties kunstwerken uit beide verzamelingen met elkaar confronteren. De eerste maal: collages van Willem van Genk en Ignacio Carles-Tolrà versus Georges Adé. info: www.verbekefoundation.be/collectie_stadshof_verbeke_foundation.html

2010 ‘INSITA, 9th Triennial of Self-Taught Art’, Bratislava. Voor de competitive section werden een paar assemblages ingezonden van de hand van Markus Meurer. Voor de thema-expositie over textiel werden borduurwerken van Siebe Wiemer Glastra in bruikleen gegeven.

2010 Haarlem. 2e editie van de ‘Outsider Kunst Dagen’, Haarlem. Collectie De Stadshof toonde werken van drie kunstenaars waarin vooral traumata en angsten worden verbeeld: Truus Kardol, Ank van Pagée en Sylvain Cosijns.

23 t/m 26 september 2010. info: www.dedagen.nl

2010-2011 LaM, Villeneuve d’Asq. ‘Habiter poétiquement le monde / Dichterlijk wonen / The world as poem’. Openingsexpositie na heropening, van 25 september 2010 t/m 30 januari 2011. info: www.musee-lam.fr

2010-2011 CASLa, Almere. Expositie ‘Willem van Genk bouwt zijn universum / building a world of his own’. Expo van 19 november 2010 t/m 26 februari 2011. info: www.casla.nl