Wenzel, Roy

Roy Wenzel groeide op bij zijn vader, woont sinds jaren bij zijn broer en schoonzus. Zijn tekentalent openbaarde zich met 11 jaar. Roy is een autistisch persoon. Tijdens zijn jeugd werd hij verschillende malen opgenomen in een ziekenhuis vanwege ernstig eczeem. Hij tekent vaak ziekenhuis scenes, met daarin zichzelf met wijd open schreeuwende mond. Hij is gefascineerd door treinen, auto’s, architectuur en hooggehakte blonde vrouwen.

Roy Wenzel vertegenwoordigt een van de moeilijkste groepen in de outsiderkunst; de makers met een verstandelijke handicap, die geen visies en verhalen ventileren die hun verbeeldingen toegankelijk maken. Hun binnenwereld blijft vrijwel gesloten, waardoor er geen antwoord komt op de vraag naar de mate waarin het werk uitdrukking is van een bewuste wil en thematiek. Roy bezit een sterk, uiterst persoonlijk handschrift, waarmee hij zijn onderwerpen verbeeldt, vol herinneringen en verlangens.

(Solo-) exhibitions: 2000, Loughborough University; University College Northampton; Museum De Stadshof Zwolle 2001; Backyard Genius, Verbeke Foundation, Kemzeke 2009.
Monograph: Berkum, Ans van, Colin Rhodes, David Parker; Roy Wenzel. Works On Paper, Zwolle (Museum De Stadshof) 2000.
References: Verstraete, Phia; Roy Wenzel; een complex lijnenspel, in: Out of Art, jg 3 nr 4, 2008.

Roy Wenzel, Roy Roy Roy ..., tekening waskrijt.

Roy Wenzel, Roy Roy Roy …, tekening gouache.

Roy Wenzel
1959 Heerlen, The Netherlands -