Selhorst, Joseph

Background: has lived a nomadic life.
Education: orphanage, primary school
Profession/occupation:  a dogsbody, musician
Art form/medium: drawing and painting.
Start artwork: from childhood, at the age of 14.
Relevant info: Zoo visits for animal study.
References: Juffermans, Jan; Met stille trom. Beeldende kunst en Utrecht sinds 1900. Utrecht 1996, pp. 182-184. Heesen, Hans; ‘Joseph Selhorst, outsiderkunstenaar’, in: Nynade, Kunst & Letteren, nr 13, December 2010

Joseph Selhorst heeft zijn hele leven getekend. Als jongen maakte hij vooral indianen-taferelen, geïnspireerd door Tarzan-films en stripverhalen. Daarna deed even de leeuw en daarna vooral de tijger zijn intrede, tot aan het eind van zijn leven. Selhorst bezocht ook Ouwehands Dierenpark om te bestuderen hoe de strepen op kop en lijf van tijgers verliepen. Hij wees op zijn eigen kop hoe dat precies is.

Selhorst laat zijn recente aantekenboekje (± 10 x 15 cm) zien met bood­schappenlijstjes en tekeningen. Hij draagt dit altijd bij zich. Van tekeningen die hem bevallen maakt hij een vergroting op de kopieermachine. Het resultaat, de ontwerpschets, vult hij verder aan en kleurt hij met ball­point. Als een onderdeel hem niet bevalt, knipt hij dit weg en plakt een nieuw onderdeel erin. Dit wordt weer gekopieerd. Op de vergrote tekeningen zijn nog vaag de lijntjes van zijn opschrijfboekje te zien.

De thema’s van Selhorst – oerwoud, woestijn, oase, rivier, tempel, kasteel, kerk, tijger/leeuw/panter, vrouwen – lijken geënt op enkele vroege fascina­ties, waarover hij eindeloos droomt, maar waarin hij zich inhoudelijk niet erg heeft verdiept.

Gift from Frans La Poutre.

Joseph Selhorst
1932 Utrecht, The Netherlands - 2008 Utrecht, The Netherlands