Sekulić, Sava

Sekulić is zoon van Servische boeren en beleeft een armoedige jeugd. Op 10-jarige leeftijd verliest hij zijn vader, moet als dagloner gaan werken en leert zichzelf lezen en schrijven. Sava Sekulić werd tijdens de Eerste Wereldoorlog op zijn vijftiende naar het Italiaanse front gestuurd, waar hij gewond raakte en blind aan zijn rechteroog. Hij werkte vervolgens als landbouwer en metselaar.

Op dertigjarige leeftijd begon hij te schilderen. Hij zag de natuur als zijn grote leermeester. Hij creëert hybride schepsels, mensen met dierlijke lichamen en dieren met menselijke trekken. Als mythologische wezens zijn ze op bizarre wijze samengesteld uit ledematen van mens èn dier. De composities zijn meestal simpel. Vaak schilderde hij één enkele figuur, bestaande uit zowel menselijke als dierlijke vormen. Hij signeerde zijn werk met CCC: in cyrillisch schrift de initialen voor ‘Sava Sekulić Autodidact’. Op de achterzijde krabbelt hij zijn gedichten.

Pas na zijn pensionering in 1962 wijdde hij zich volledig aan zijn schilderkunst. Tot aan zijn dood nam hij deel aan verscheidene tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

(Solo-) exhibitions: Belgrade, Zagreb, Munich, 1998 Bönnigheim, Paris, 1998 Köln, etc.
Monograph: Vladimir Crnkovic, Sava Sekulić, Bönnigheim (Museum CZ) 1993.
References: Outsider Art Sourcebook, (Raw Vision) 2016, p.192 / 2009, p.141.

 

Sava Sekulić
1902 Bilišani, Obrenovac, Croatia - 1989 Belgrade, Jugoslavia