Pass, Donald

Opleiding: Stoke-on-Trent Regional College of Art (1947–1950) and the Royal Academy Schools in London (1951–1954).

Visionair kunstenaar Donald Pass werd geboren in het Engelse Cheshire, in 1930. Van jongs af tekende en schilderde hij het omringende landschap. Hij mocht studeren aan de Royal Academy in London. Daar legde hij zich toe op portretten, stillevens en landschapjes in een romantisch-realistische stijl à la John Constable. Als volwassene switchte Donald Pass naar lyrisch abstracte landschappen waarmee hij meer commercieel succes had. In de late jaren ‘60 penseelde hij ook religieuze voorstellingen zoals de kruisiging, de schepping, en de Madonna met Jezuskind. Tegen 1969 woonde Donald Pass in Chelsea als een succesvol schilder met exposities in London en internationaal.

In 1969 kreeg hij visioenen, eerst terwijl hij thuis aan het schilderen was. Later, bij een kerkje in Sussex, beleefde hij zijn grote visioen van ‘het einde der tijden’ dat de rest van zijn leven zou gaan bepalen. Deze ervaring verlamde hem als kunstenaar, deed alles als nietig en nutteloos voorkomen. Wel legde hij zijn visioen in enkele tekeningen vast en verwoordde het gedetailleerd op papier. Een kunstkenner die zijn tekeningen zag, stimuleerde hem om verder te werken met dit dramatisch gegeven en inderdaad heeft hij vanaf begin jaren ’80 niets anders meer gemaakt dan de ‘Resurrection’-tekeningen, in contékrijt, in inkt en goudverf, in gouache en aquarel.

References: Thorne, Dr. Tony (July-August 2009). Flights of Angels. Raw Vision Magazine (: number 38). Outsider Art Sourcebook, (Raw Vision) 2016, p.169.

Donald Pass
1930 England - 2010 England