Leonov, Pavel

Background: wandered around the then S.U. at an early age.
Education: ZNYI, Extramural People’s Arts University, a correspondence course for amateurs on the basics of painting.
Profession/occupation: numerous jobs: joiner, woodcutter, ship-repairer, road-builder, sign-painter, farmer, metal-worker.
Art form/medium: painting.
Start artwork: after settling in Mekhovitsy; his themes are from Russian villager’s life, celebrations, dances, events.
(Solo-) exhibitions: 2000 INSITA, Bratislava, one-man show; Russische naieven in Museum De Stadshof.
References: Thumm, C., en Zander, Ch.; Erste Begegnung mit der Russischen Naive, Bonnigheim 1999.
Young, James; ‘A Fool’s Paradise’, in: Raw Vision, 28, 1999, pp. 38-43.
Outsider Art Sourcebook, (Raw Vision) 2016, p.141 / 2009, p. 105.

Pavel Leonov werd geboren in een Russisch dorp, ten zuiden van Moskou, niet ver van de grens met de Oekraïne en bekend om het fokken van koetspaarden. Als kind hield hij al van schilderen. Op zijn zestiende ontvluchtte hij het ouderlijk huis, en werkte als meubelmaker, houthakker, scheepshersteller, wegwerker en huisschilder. Een aangeboren gevoel voor rechtvaardigheid en een onderzoekende geest deden Leonov herhaaldelijk in een werkkamp belanden. Na Stalins dood in 1955 werd hij definitief vrijgelaten.

Hij begon met schilderen in olieverf. Eind jaren ’60 en begin jaren ’70 volgde hij schilderlessen aan de open volksuniversiteit voor beeldende kunst. Hij kon weinig aan met deze kennis en daardoor behield Leonov zijn authenticiteit.

Niets van zijn pijnlijke verleden en de uiterst armelijke omstandigheden waarin hij leefde tot zijn dood zijn zichtbaar in zijn werk. Hij ging zo compleet op in de gefantaseerde wereld op zijn doeken, dat de verbaasde en spottende reacties van zijn dorpsgenoten konden hem niet raken. Schilderijen werden door hem “constructies” genoemd: een wereld niet zoals zij is, maar zoals zij zou moeten zijn.

Pavel Petrovitsch Leonov
1920 Orjol (Orel), Russia - 2011 Savino, Russia