Jaber

Jaber grew up as orphan brought up by his sister.
Education: illiterate, assistent in baker shop.
Profession / occupation: shepherd, baker, street singer, storyteller, performer.
Art form / medium: painting, plaster-modelling.Start artwork: in France, for additional income.Relevant info: likes using words, despite illiteracy; works at night.
References: Michel Ray; ‘Jaber, Grand Seigneur of the streets’, 1999, to accompany the show ‘Jaber’, Museum De Stadshof, Zwolle, 17-12-1999 / 27-02-2000.
Outsider Art Source Book, (Raw Vision) 2016, p.125.

Zijn eigenlijke naam is Jaber al-Mahjoub. Als wees werd hij opgevoed door zijn zuster, ging enkele jaren naar school, werd herder en leerde het bakkersvak. In 1956 komt hij naar Frankrijk en opent een bakkerszaak in Parijs. Later haalt hij geld op als verhalenverteller en als zanger op straat. ’s Nachts maakt Jaber series gouaches, schilderijen met acrylverf en sculpturen van gips. De schilderijen met fel gekleurde figuren en zwaar aangezette zwarte contouren, als op de ceramiek van zijn geboorteland. Jaber is analfabeet, maar houdt ervan om met letters en cijfers te spelen in zijn werk. Zijn kunst is sterk geïmproviseerd en staat dicht bij oude tradities van het mondelinge verhalen vertellen, waar het ritme van het gebaar, het snelle bedenken en associëren een belangrijke rol spelen: mond wordt boot, neus zeil, gezicht bloem.

Jaber al Mahjoub
1938 Tunisia -