Hagoort, Pieter

Profession/occupation: 1904-18 coachman; later on postman.
Art form/medium: naive painting in ballpoint, watercolour and gouache.
Start artwork: at the age of 73.
Relevant info: 1st prize (Henri Rousseau-award) at the International Exhibition of Naive Art in Zagreb 1970.
(Solo-) exhibitions:
References: Jakovsky, Anatole; Peintres Naifs, Lexicon of the world’s naive painters, Basel 1976.
Endt, Nico van der; Lexicon Nederlandse naïeve kunst van de twintigste eeuw / Lexicon of twentieth century Dutch naïve art, Venlo/Antwerpen, 1995, pp. 52-53.

Hagoort werkte als koetsier bij de Rotterdamse paardentram vanaf 1904. Daarna was hij chef van de paardentram Hoorn-Enkhuizen. In 1918 na de opheffing van de paardentram werd hij postbode te Bovenkarspel en Grootebroek. Hagoort die nooit enig teken- en schildersonderwijs genoot, begon op 73-jarige leeftijd met schilderen en was binnen korte tijd ook internationaal een van de bekendste naïeven. Deze rasechte Westfriese naïef ontving in 1970 de 1e prijs (De Henri Rousseau-prijs) op de international Naïeven-tentoonstelling te Zagreb. Hagoort zelf stond met verbazing tegen zijn succes aan te kijken. “Ik snap niet, dat ze zoveel smoesjes maken over die knoeierij”, was een van zijn uitspraken kort voor zijn dood.

Jakovsky: “Despite his awkwardness Hagoort is capable of capturing the dominant color of Dutch landscapes and the air and singular atmosphere”.

Pieter Hagoort
1887 Strijen, The Netherlands - 1975 Lutjebroek, The Netherlands