Gill, Madge

Madge Gill wordt als buitenechtelijk kind geboren. Haar moeder houdt haar verborgen in een tehuis en stuurt haar daarna naar Canada om op een boerderij te werken. In 1903 keert ze terug naar Londen en werkt er als verpleegster in Whipps Cross Hospital, Leytonstone. Uit het ongelukkige huwelijk met haar neef komen drie zonen voort. 1919 is een ‘rampjaar’: een dochtertje wordt dood geboren en Madge Gill zelf verliest een oog door ziekte. Het is in dat jaar dat ze begint te tekenen.

Haar tante Kate maakt haar in 1920 bekend met Spiritualisme en mediamieke kringen. Gill werkt steeds in trance, bezeten door de geest Myrninerest. Zelf heeft ze het meer over een onbeschrijflijke stroom van inspiratie dan over een onzichtbare kracht. Onder invloed van deze kracht maakt ze grote tekeningen in Indische inkt op lange rollen (sommige zijn 11 meter lang), begint ze te breien, te weven en te borduren en schrijft ze spiritueel ingeblazen muziekstukken. Haar tekeningen zijn gevuld met vrouwenfiguren gevat in dichte webben van lijnen. Dimensies en vormen zijn moeilijk te ontcijferen. Gill tekent steeds in halfduistere ruimtes en vaak werkt ze de hele nacht door. Ze zou zelfs met haar ogen dicht getekend hebben. Haar grootste werken maakt ze op rollen katoen die ze gedeeltelijk ontrolt en dan langs de andere zijde weer oprolt. Zelf keek ze nooit naar het volledige werk.

(Solo-) exhibitions: 2010-11, Frankfurt, Weltenwandler / World Transformers.

References: Weinhart, Martina en Hollein, Max; Weltenwandler / World Transformers. Die Kunst der Outsider, Frankfurt (Schirn Halle) 2010. In 1968, a retrospective was held at the Grosvenor Gallery in the West End.

Outsider Art Sourcebook, (Raw Vision) 2016, p.107 / 2009, p. 79.
info: www.madgegill.com

Madge Gill drawing

Madge (Maude Ethel Eades) Gill
1882 East End of London, England - 1961 England